Dubain matkakertomus 2017

Dubain matkakertomus   2017

Pe 13.1.     Lähtö
Perjantai ja 13. päivä . Emme ole taikauskoisia, vaan nousemme Finnairin koneeseen, edessä viikon aurinkoloma Dubaissa. Reilu kuuden tunnin lentoaika ei tunnu liian pitkältä. Dubain lentokentällä Aurinkomatkojen oppaat ovat vastassa . Majoitumme keskustaan Golden Sands –hotelliin, joka nimestään huolimatta on kaukana hiekkarannoista. Rikollisuutta ei Yhdistyneissä Arabieemiirikunnissa ole juuri lainkaan johtuen erinäisistä seikoista, ei vähiten tylyistä rangaistuksista. Alkoholia on tarjolla vain kalleimpien hotellien ravintoloissa, muslimeilta se on kokonaan kielletty. Jostain sitä oli saanut muuan maassa työskentelevä brittimies, joka ajoi humalassa kolarin ja aiheutti toisen osapuolen kuoleman. Lain mukaan vainajan omaiset olisivat voineet ottaa vastaan hyvityksenä verirahan, mutta he ilmoittivat, etteivät sitä halua. Niinpä britti teloitettiin.
Pimeälläkin voi siis turvallisesti kävellä kaupungilla, ja niin teimme jo ensimmäisenä iltana.




La 14.1.   Hiekkamyrsky
Netissä on kehuttu parinkymmenen kilometrin päässä sijaitsevaa Al Mamzar Beach Park’ia, ja sinne suunnistamme uimakamppeet mukanamme. Taksit ovat kohtuuhintaisia, mutta me haluamme oppia käyttämään julkisia kulkuneuvoja, joten kävelemme kilometrin päässä olevalle Al Fahidin metroasemalle. Ajamme muutaman asemavälin vihreällä metrolinjalla ja vaihdamme bussiin C28.  Naisten asemasta huolehditaan hieman eri näkökohdista kuin Suomessa: Sekä metrossa että bussissa on naisille oma osasto. Huomaamme pian, ettei ehkä ollut paras päivä lähteä rannalle, sillä erittäin kova tuuli lennättää autiomaan pölyä, joka peittää kaupungin pilvenpiirtäjät näkyvistä.  Tuuli ja rannoille vyöryvät suuret aallot ovat autioittaneet parhaat rannat, mutta löydämme tuulensuojaiselta rannalta poukaman, jossa voi uida ja ottaa aurinkoa.



Su 15.1.   Kaupunkikierros
Tänään on Aurinkomatkojen kokopäiväretki: Dubain kaupunkikierros. Liikumme enimmäkseen bussilla, mutta myös pariin otteeseen veneellä. Keinotekoisen palmun muotoisen saaren kärkeen ajamme yksiraiteisella junalla. Kaupungissa on ainakin 150 pilvenpiirtäjää useissa eri ryppäissä. Ne kilpailevat keskenään omituisissa arkkitehtonisissa ratkaisuissa ja kaupungista tuleekin mieleen Las Vegas. Lisää rakennetaan: sanotaan, että Dubaissa on neljäsosa maailman rakennusnostureista, mikä kuulostaa todella uskomattomalta.
Töitä tehdään kolmessa vuorossa, joten työt edistyvät vauhdilla. Rakennetaan muutakin kuin pilvenpiirtäjiä: rannalle tehdään keinotekoisia saaria, metro on vasta muutaman vuoden ikäinen ja nyt suunnitellaan luotijunaa, joka kulkisi 13 minuutissa maan pääkaupunkiin Abu Dhabiin 160 km päähän; maailman suurin huvipuisto on rakenteilla, samoin maailman suurin maailmanpyörä …
Rakennusmiehet tuodaan Aasian maista. Heidän asemansa ei suomalaisen ammattiyhdistyshenkilön mielestä ehkä ole hyvä – kuukausipalkka on muutamia satoja euroja ja ammattiyhdistykset on kielletty. Rahapalkan määrä ei kerro kaikkea: Työnantaja hoitaa asumisen, ruoan, työvaatteet, terveydenhoidon, vakuutukset, työmatkakuljetukset ja matkat kotimaahan. Palkkaveroja ei ole, ei myöskään parempituloisilla. Näin lähes koko palkka jää lähetettäväksi kotimaahan, missä suku elää sillä hyvin. Vaihtoehtona työttömän osa Pakistanissa ei ole hyvä.


Ma 16.1.   Jumeirah beach
Hotellilta on päivittäinen ilmaiskuljetus 15 km päähän Jumeirah beach –rannalle.  Sinne suuntaamme tänään. Vuokraamme aurinkovarjon ja kaksi aurinkotuolia hintaan 150 dirhamia. Se tarkoittaa 40 euroa , kahden hengen ravintolaillallisen hinta! Illalla syömmekin McDonalds’issa.
Kilometrin päässä rannalla kohoaa purjeen muotoinen pilvenpiirtäjähotelli Burj Al Arab, joka mainostaa itseään maailman ainoana seitsemän tähden hotellina. Oikeastihan viisi tähteä on korkein mahdollinen hotelliluokitus. Meillä ei ole varaa mennä tämän lähemmäs kyseistä majoitusliikettä. Sää on leppoisa, noin 23 astetta ja ilma on jotenkin utuinen pehmentäen auringonpaahdetta.Ranta on ylellinen: hiekkarantaa myötäilee kumiasfaltista tehty hölkkäpolku, kahviloita ja palvelun tarjoajia riittää. Ne eivät kuitenkaan tule tyrkyttämään palveluksiaan – koko viikolla emme näe ainuttakaan kerjäläistä tai kaupustelijaa.


Ti 17.1.   Burj Khalifa
Aamupäiväksi klo 10 olemme ostaneet ennakolta liput maailman korkeimman rakennuksen, 828 metrisen Burj Khalifa- pilvenpiirtäjän näköalakerrokseen. Suunnistamme Burjuman’in metroasemalle ja ajamme punaisella metrolinjalla Dubai Mall’in asemalle. Dubai Mall on maailman suurin ostoskeskus. Sinne odotetaan 100 miljoonaa kävijää vuosittain. Tornille kuljetaan ostoskeskuksen pohjakerroksen kautta. Eksymme kertaalleen, mutta olemme varanneet siihenkin aikaa. Nousemme nopealla hissillä 124. kerrokseen ja näemme muut pilvenpiirtäjät kaukana alapuolellamme. Näkyväisyys on utuisen ilman vuoksi vain korkeintaan 15 km. Palaamme kauppakeskukseen shoppailemaan, ja jatkamme sen jälkeen metrolla ja bussilla loppupäiväksi Al Mamzar Beachille. Tänään on tyyntä ja nautimme merestä ja auringosta. Jos Suomessakin on turhia sääntöjä, huvittaa meitä infotaulun 17-kohtainen luettelo, mikä kaikki rantapuistossa on kiellettyä.


Ke   18.1. Dubai Fountains ja harharetkiä
Käytämme taas hyväksi hotellin ilmaiskuljetusta ja menemme päiväksi Jumeirah Beach’ille. Tällä kertaa emme vuokraa aurinkotuoleja vaan levitämme pyyhkeet rantahiekalle.
Illalla lähdemme uudelleen kaupungille. Suuntaamme Dubai Mall’ille, jossa on muitakin nähtävyyksiä kuin maailman korkein rakennus. Tornin juurella on nimittäin suuri keinotekoinen lampi, johon Las Vegasista ostettu suunnittelija on rakentanut maailman suurimman suihkulähdejärjestelmän. Vettä suihkuttavat suuttimet eivät ole kiinteitä vaan ohjelmoidusti liikkuvia: näin saadaan vesisuihkut tanssimaan. Järeimmät suuttimet suihkuttavat veden yli 150 metrin korkeuteen , 6600 valonheitintä ja lukemattomista kovaäänisistä jyräävä musiikki täydentävät ilotulitusta muistuttavan shown. Show on joka kerta erilainen. Käymme välillä ihmettelemässä ostoskeskuksen suurta akvaariota, missä tuhansien isojen kalojen seassa uiskentelee haita ja rauskuja. Suihkulähdeshow toistuu illalla puolen tunnin välein. Katsomme sen uudestaan ja menemme sitten syömään näköetäisyydelle altaasta yhteen Dubai Mall’in 160 ravintolasta.
Palaamme metrolla Burjumanin asemalle, mistä on reilu kilometri hotellille. Asema on tuttu, mutta emme ole käyneet siellä pimeän aikaan. Nousemme epäonneksemme väärästä uloskäynnistä maan pinnalle ja tulemme suuren katuristeyksen vastakkaiselle puolelle, mikä on lähestulkoon peilikuva sille oikealle uloskäynneille. Lähdemme oikeaa katua pimeässä tasan vastakkaiseen suuntaan, ja esirippu laskeutuu. Asiaa ei helpota, että Dubaissa ei pienemmillä kaduilla ole nimiä, vain suurkorttelikohtaiset numerot, joita ei useinkaan ole merkitty kadunkulmiin. Käännymme nimettömälle kadulle, jonka uskomme vievän kotiinpäin. Tulemme suurlähetystöjen kaupunginosaan, ja lähetystöjen sotilasvartijat silmäilevät meitä epäluuloisesti. Sitten tulemme suurelle tietyömaalle, jossa tehdään yölläkin hommia, ja yritämme sitkeästi sen yli, mutta musta työnjohtaja ajaa meidät pois. Löydämme Ulkoministeriön rakennuksen, jonka luota Khalid Bin Al Waleed –katu vie suoraan tutulle Burjumanin metroasemalle, ja lähdemme päättäväisesti sitä pitkin – väärään suuntaan. Sen huomaamme, kun katu lopulta johtaa moottoritien liittymään, minne ei jalankulkijalla ole asiaa. Täyskäännös. Palaamme Ulkoministeriön ohi Burjumanin asemalle , ja lähdettyämme sieltä oikeaan suuntaan osaamme helposti pimeässäkin hotellille.
Tämän piti olla rantalöhöilypäivä, mutta Arjan askelmittariin kertyi 20000 askelta. Muuta vahinkoa ei yösuunnistuksesta tullut kuin rakko varpaaseen; loukkasin kyllä pahasti ylpeyteni.


To 19.1.   Abu Dhabi
Tänään on Aurinkomatkojen kokopäiväretki Yhdistyneiden Arabiemiirikuntien pääkaupunkiin, Abu Dhabiin. Oppaanamme meillä on vuosikymmeniä maassa asunut karismaattinen Kristiina. Hän on syvästi vakuuttunut, että maan systeemi on demokratiaa parempi. Onkin helppo uskoa, että jos yksinvaltias on viisas ja hyvä ja täysillä alamaistensa parasta ajatteleva, on tulos paljon parempi kuin demokratiassa, missä kansalle mieluisia valheita ja lupauksia viljelevä kansankiihottaja voittaa vaaleissa, ja poliitikot, jotka kyllä tietäisivät, mitä heidän pitää tehdä, eivät tiedä, kuinka tulisivat uudelleenvalituiksi tehtyään sen. Dubain sheikki ei ole saanut omaisuuttaan pöllimällä valtion öljytuloja, hän on kansan rakastama ja saattaa ajella metrolla tai ilmestyä ratsullaan autiomaassa retkeilevien turistien leiriin ja keittää näille omilla välineillään teetä. Valtion rahoja onkin käytetty niin viisaasti, että öljytulot ovat nyt alle 6% kansantuotteesta ja Dubain kansalaisilla, joita on vajaa 20% väestöstä, on ilmainen terveydenhoito ja koulutus, nuoripari saa ilmaisen asunnon eikä palkkaveroja ole.
Abu Dhabi on kaupunkina yhtä iso kuin Dubai, omituisia pilvenpiirtäjiä sielläkin riittää; muuan tornitalo on kolme kertaa vinompi kuin Pisan torni. Kaupunki on rauhallisempi, ei niin matkailuun suuntautunut kuin Dubai; uimarantoja alettiin kunnostaa vasta muutamia vuosia sitten. Nyt on rakenteilla maailman suurin vesipuisto, Ferrari-huvipuisto on jo, samoin formula1 –rata. Räikkönenkin on joskus voittanut täällä. Kävimmekin F1-radalla hienossa hotellissa, jonka läpi rata kulkee. Tämä hotelli oli tarpeeksi hieno, että alkoholiakin tarjoiltiin. Nautimme juomia ja näimme, kun muutama pikkuformula harjoitteli radalla.
Kävimme perinnekylässä , mutta retken pääkohde oli kaupungin uudehko moskeija, yksi maailman suurimmista ja kauneimmaksi sanottu. Se on tehty valkoisesta marmorista, siinä on 82 kupolia. En tiedä, onko pääsalin kattokruunu maailman suurin; sen mitat ovat 15 x 10 metriä. Ainakin pääsalin 5600 neliön matto on maailman suurin käsin kudottu matto. Sisään mennessä oli riisuttava kengät. Naisten oli lisäksi vedettävä ylleen musta abaya –niminen vaate ja musta huivi. Miehille riitti, että heillä oli pitkät housut ja olkapäät peittävä paita.
Minä ainakin olen valmis uskomaan, että tämä moskeija on maailman kaunein.


Pe 20.1.   Kotiin
Keskustelu Dubain lentokentällä lähtöportin D1 odotustilassa:
Arja:    Onpa tuo tyttövauva siro!
Tuomo: Tuosta tytöstä kuullaan vielä.
Arja:     Miten niin?
Tuomo: Se takuulla parkuu lentokoneessa kotimatkalla.

Muuta mainittavaa ei kotimatkalla onneksi tapahtunut.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Rodos 2023

Bali 2023

Mallorca 2024 - Varaslähtö kevääseen