Krakova 2023


 

Ma 11.12.   Puolaan

Arja ilmoitti haluavansa jollekin hyvälle joulutorille. Ehdotin Krakovaa, kun Puolassa ei ole tullut käydyksi. Sinne siis aamulla Finnairin siivin. Majoitumme keskeiselle paikalle Metropolitan Boutique Hotelliin. Helsingissä ja Krakovassa näyttää olevan tänään saman verran lunta. Puolilta päivin osallistumme kiertoajeluun. Veiksel-joki ylitetään moneen kertaan ja nähdään paljon vanhoja arvokkaita rakennuksia. Krakova on noin miljoonalla asukkaallaan Puolan toiseksi suurin kaupunki. Vietämme aikaa Kazimierz ostoskeskuksessa. Illalla syömme hotellin ravintolassa.



Ti 12.12.   Joulutori

Vanhan kaupungin keskustori Rynek Glowny on Euroopan suurimpia keskiaikaisia aukioita, ja sinne on joulutori pystytetty. Kauppahalli on suorastaan ikoninen maamerkki, ja isoja kirkkoja on torin ympäristössä. Koristeelliset vossikat ajeluttavat turisteja. Käymme tutustumassa joulumarkkinoihin ensin puolilta päivin ja sitten uudestaan illalla, kun jouluvalot pääsevät oikeuksiinsa. Ostamme kaikenlaista pientä. Käymme myös Ksiazat Czartoryskich -museossa. Meillä käy tuuri, tiistaisin sinne on vapaa pääsy. Museo osoittautuu monipuoliseksi ja kiinnostavaksi. Erityisen monipuolinen on säilytyslokeroiden käyttösysteemi, jonka varmaan joku tietokonehenkilö on suunnitellut. Saamme moneen kertaan turvautua henkilökuntaan, ennen kuin saamme repun lokeroon ja sieltä pois. Myös tutustuttuamme museon nähtävyyksiin saamme kysyä tosi monta kertaa henkilökunnalta opastusta, ennen kuin löydämme rakennuksesta ulos. Varmaan jossain kellarikäytävien perukoilla on eksyneiden turistien luurankoja.





Ke 13.12.   Kazimierz

Arja haluaa vielä katsella joulutoria, minä kiertelen sillä aikaa Vanhaakaupunkia. Sovimme treffit tunnin päähän torin suuren joulukuusen juurelle. Näen paljon kirkkoja, Jagellon yliopiston ja Wavelin linnan. Käymme välillä hotellilla lepäämässä ja lähdemme iltapäivällä tutkimaan Kazimierzin vanhaa juutalaiskaupunginosaa. Se oli aikoinaan oma kaupunkinsa ja juutalaisille tärkeimpiä keskuksia Euroopassa, kunnes toinen maailmansota ja Hitler tulivat. Rakennukset siellä ovat vanhoja ja julkisivuremontin tarpeessa. Remun synagoga ei ole ulospäin kovin näyttävä, mutta siellä on toinen, temppelisynagoga. Siellä pääsimme käymään sisätiloissa, joissa näytti vallitsevan jonkinlainen ikuisuusremontti. Päiväkahvit nautimme Singer-kahvilassa. Siellä ei laulettu, mutta jokaisessa pöydässä oli singer-ompelukone.





To 14.12.   Kotimatka

Eräiden pitempien lentomatkojen jälkeen puolentoista tunnin kotimatka tuntuu pikku hyppäykseltä, josta osan vielä nukumme. Lähtiessämme Krakovasta ovat lumet siellä sulaneet, mutta Helsingissä lisääntyneet. Niinpä laitan sukset jalkaan ja lähden käymään lähikaupassa. Pasilan Triplassa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Rodos 2023

Bali 2023

Mallorca 2024 - Varaslähtö kevääseen