Kööpenhamina 2022



 Ti 13.9.   Nyhavn

Tanska on jäänyt matkoillamme jotenkin väliin, mutta nyt lähdemme neljän päivän kaupunkilomalle Kööpenhaminaan. Lennähdämme Finnairin siivin yli Itämeren. Kastrupin lentokenttä Kööpenhaminassa on iso. Siellä ostamme liput, joilla saa ajaa neljä päivää paikallisen liikennelaitoksen välineillä minkä kerkiää. Siirrymme metrolla keskustaan hotelli Imperialiin. Koska huoneemme ei ole vielä valmis, jätämme matkalaukun hotellille ja jatkamme metroajelua Nyhavn-nimiseen vanhaan satamaan. Siellä nousemme veneeseen ja nautimme tunnin risteilystä Kööpenhaminan kanaaleissa. Näemme senkin huvilaivan, jossa presidenttimme sai muutama päivä sitten kestitystä kuningatar Margaretalta, joka on tullut hallinneeksi jo 50 vuotta. Hotellilla emme saa TV:tä toimimaan. Etsimme hullun lailla telkkarista salaista näppäintä, josta virta laitetaan päälle. Palaan aulaan ja saan kaukosäätimeen uudet patterit. Telkkari ei toimi vieläkään. Henkilökunta tulee ja näyttää meille, että pistorasian yläosa, joka on saman värinen ja näköinen kuin alaosakin, on itse asiassa katkaisin, joka pitää älytä laittaa päälle, että saa sähköä. Kiitokset jälkikäteen sille, joka sammutti telkkarimme pistorasian.



Ke 14.9.   Fredriksberg

Fredriksbergin kunta sijaitsee Kööpenhaminan sisällä lähellä keskustaa vastaavasti kuin Kauniainen Espoossa. Sinne nyt siirrymme metrolla. Aluksi vaellamme läpi Fredriksbergin linnan hienon puiston. Itse linna on myös komea, mutta se on auki vain yhtenä päivänä kuukaudessa, eikä se päivä ole tänään. Linnan lähellä on Kööpenhaminan hyvin varustettu eläintarha, johon seuraavaksi tutustumme. Näemme muun muassa sarvikuonon, virtahepoja, jääkarhuja, kirahveja, norsulauman, ison pandan ja sanaristikoista tutun okapin.




To 15.9.   Pieni merenneito

Ajamme metrolla lähelle Kastelletin linnoitusta ja vaellamme sen viertä rantaan katsomaan Pientä merenneitoa. Tuntisimme varmaan jotenkin munanneemme Kööpenhaminan vierailun, jos jättäisimme tämän pakollisen nähtävyyden katsomatta. Sitten kuljemme Kastelletin läpi aina Amalienborgin linnalle asti. Siellä kuningatar asuu. Näemme vahdinvaihdonkin. Osa linnasta on avoinna yleisölle. Sinne on viritetty näyttely, joka kertoo Margaretan 50 hallitusvuodesta. Seuraavaksi käymme läheisessä Marmorikirkossa. Vielä vaellamme Rosenbergin linnan suureen puistoon. Pääsemme tutustumaan linnaan sisältäkin. Kotimatkan varrella on vielä Kasvitieteellinen puutarha, mutta siihen emme jaksa enää kunnolla tutustua.



Pe 16.9.   Tivoli

Aamu valkenee sateisena, joten on sopiva aika tutustua Carlsbergin Glyptoteekkiin. Tämä museorakennus sisältää Carlsbergin olutsuvun valtavan taidekokoelman. Ehdottomasti näkemisen arvoinen. Sade on lakannut sieltä tullessamme, joten lähdemme Raatihuoneen torilta alkaen vaeltamaan Kööpenhaminan kuulua ostoskatua, joka on parin kilometrin pituinen kävelykatu nimeltä Ströget. Shoppailu tuottaakin tulosta Tommy Hilfigerin putiikissa. Palaamme metrolla välillä hotellille lepäämään. Illalla menemme vielä yhteen pakolliseen Kööpenhaminan kohteeseen, Tivoliin. Kyseessä on 1800-luvulla perustettu kaikkien huvipuistojen isoäiti, josta sana tivoli tulee suomen kieleen. Se on todella näkemisen arvoinen, suurempi ja komeampi kuin Linnanmäki tai Tukholman Gröna Lund. Katselemme vain, emme uskaltaudu sen hurjiin laitteisiin.


 La 17.9.   Kotiin

Paluumatkasta Finnairilla Helsinkiin ei onneksi ole mitään kertomista.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Rodos 2023

Bali 2023

Mauritius 2022